– Det er nesten så det bare er den gode, gamle skapsprengeren som er trusselen her, humrer Bjarne Gilhuus-Moe i selskapet Piql AS.
Sammen med Bendik Bryde viser han frem filmen som spiller en hovedrolle i selskapets portefølje. Der kan data lagres, og brukes med en QR-kode.
– Lagrer du denne filmen trygt nok, kan du ha et tusenårsperspektiv, sier Gilhuus-Moe.
Tilgjengelig og utilgjengelig
I en verden det snakkes oftere og oftere om hacking og andre cybertrusler, ønsker Piql å endre spillereglene.
– Fordeler for bedrifter å printe data på film er at de er tilgjengelige på en veldig konkret måte, samtidig utilgjengelige for hacking, påpeker Bjarne Gilhuus-Moe.
– Dataene er helt låst, så dette er den ultimate backup-en, legger han til.
Selskapet Piql AS er en av de nye partnerne i Norwegian Cybersecurity Cluster (NCC), og er et selskap i vekst.
Per nå har selskapet ni ansatte, og holder til i Drammen.
– Planen er tre nyansettelser i år, opplyser Bjarne Gilhuus-Moe.
Målet for 2024 er et enda større fotfeste i bedriftsmarkedet, for bedrifter som vil sikre sine mest verdifulle data på en annen måte enn de kanskje er vant til.
Kritiske data
Piql-duoen som vi snakker med, sammenligner det med et hvelv.
– Noen har et hvelv hjemme, der de lagrer sine mest verdifulle eiendeler. Når det ligger på vårt medium, kan det ikke hackes, sier Bendik Bryde.
Det kan være snakk om kritiske data, selve kjernen i driften, som gjør det lettere å komme i gang igjen etter et cyberangrep.
– Mye av det som er i “skyen” er flyktig. Her er det snakk om bedrifter og organisasjoner som vil beskytte gullet sitt. Dette er en tidskapsel, legger Bryde til.
Han sier bedriften bruker noen dager på å produsere dataene og oppbevare i det fysiske hvelvet, avhengig av type avtale man har.
Etter for eksempel et cyberangrep, kan man på enkelt vis få tilgang til dataene som er lagret på filmen.
– Dette lagringsmediumet er vår “claim to fame”. Det er designet for en ekstrem lang levetid med de egenskapene som skal til for å lagre bedriftsspesifikk informasjon ekstremt sikkert. Nå driver vi med flere spennende prosjekter i Norge og i utlandet, sier Bendik Bryde i Piql AS.
Komplementær klynge
Piql AS ønsker å ta en større posisjon innen datasikkerhet, men også lære av andre partnere i Norwegian Cybersecurity Cluster.
– Det er mange dyktige selskaper som er partnere i “klynga”, sier Bjarne Gilhuus-Moe.
Han trekker fram gode møteplasser mellom industri og cybersikkerhet som et godt argument, og et behov som stadig øker.
– Fellesskapet i NCC og de forskjellige tjenestene partnerne tilbyr er ganske komplementære, slik jeg ser det. Vi ønsker å bidra til retningen dette går i, legger han til.
Duoen er stolte over at Piql AS skiller seg ut, med å arbeide med veldig håndfaste produkter og med et sikkerhetsperspektiv som skiller seg fra de fleste.
– Vi kjører naturlig nok veldig mange tester, blant annet i atomreaktoren på Kjeller. Heller ikke den klarte å ødelegge måten vi lagrer på, så det viser perspektivet vi har, sier Bendik Bryde.
– Det er veldig bra at man har digitale beredskapsplaner, men når de digitale systemene er komprimittert, så er det kun en skapsprenger som får tak i en beredskapsplan på piqlFilm.