Blir en del av det nasjonale klyngeprogrammet
Norwegian Cybersecurity Cluster er blant klyngene som tas opp i det nasjonale klyngeprogrammet, Norwegian Innovation Clusters (NIC). Det ble offentliggjort under en markering i Oslo torsdag 26. september.
Av Espen Amundrud Solhaug, Norwegian Cybersecurity Cluster
NIC er et samarbeidsprogram som Innovasjon Norge drifter sammen med Siva og Forskningsrådet. Hensikten er å styrke evnen til samarbeid og innovasjon blant norske bedrifter, slik at de kan løse utfordringer og skape konkurransefortrinn i fellesskap. Bedrifter som deltar i klynger, kan vise til sterkere vekst enn andre bedrifter.
Nåløyet for å komme med i klyngeprogrammet er trangt. Kun 11 klynger tatt opp i programmet. Fremtidig potensial, evne til å tenke nytt og drive frem innovasjon, samt vilje til samarbeid er faktorer som ble vektlagt i utvelgelsen.
– Det er svært gledelig og viktig for Norwegian Cybersecurity Cluster å få bli en del av klyngeprogrammet. Dette vil bidra til å videreutvikle klyngen vår, og øke relevansen nasjonalt og internasjonalt. Cyberkriminalitet koster samfunnet vårt milliarder av kroner, og vi trenger å stå sammen om å utvikle tjenester og løsninger, sier klyngeleder Wanja Bordewich.
Representerer det beste
– De nye klyngene representerer noe av det beste fra norsk innovasjon og samarbeid på tvers av sektorer og regioner. Det er utrolig inspirerende å se hvordan ulike konstellasjoner av bedrifter, forskningsmiljøer og andre går sammen og skaper noe hver enkelt ikke kunne skapt alene, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding fra Innovasjon Norge.
Innovasjon Norge fikk inn 43 søknader om opptak til klyngeprogrammet Norwegian Innovation Cluster (NIC) etter vårens utlysningsrunde. 23 klynger kom inn til intervju, og 11 har kommet med i NIC.
– Det var tøff konkurranse og mange gode klynger som søkte. Vi ser at det har grodd godt og at det er et stort behov for klyngeprogrammet, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.
På første forsøk
Norwegian Innovation Cluster tilbyr tre programmoduler; NIC Connect, NIC Explore og NIC Impact. Det er førstnevnte som Norwegian Cybersecurity Cluster er tatt opp i. På dette programnivået tilbys det finansiell og faglig støtte til modning og utvikling av nettverk og miljøer.
I juni leverte Norwegian Cybersecurity Cluster sin søknad til NIC, og i løpet av de siste ukene er det gjennomført intervjuer der representanter fra næringsklyngen har utdypet klyngens arbeid og visjoner.
Det var første gang Norwegian Cybersecurity Cluster søkte opptak i klyngeprogrammet, og næringsklyngen lyktes altså på første forsøk.
Nyhetsbildet preges av cyberkriminalitet, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Dette ønsker Norwegian Cybersecurity Cluster å gjøre noe med, ifølge Bordewich.
– At vi ble valgt ut som satsingsområdet hos Innovasjon Norge er en bekreftelse på viktigheten av vår visjon om å utvikle cybersikkerhet som eksportvare fra Norge.
Veien videre
Klyngen vil bygge bro mellom forskning og næringsliv for lettere å gjennomføre vellykkede innovasjons-prosjekter og økt kommersialisering. Det er satt en ambisjon om 1000 nye arbeidsplasser innen cybersikkerhet blant klyngens medlemmer innen 2030.
En tettere kobling mellom akademia og næringsliv vil gi både studenter og forskere relevant erfaring og en større forståelse for hvilke samfunnsoppdrag som skal løses.
– Vi har et spennende økosystem. Klyngeprogrammet vil være et godt virkemiddel for oss til å koble aktørene enda tettere sammen, og utvikle innovasjonsevnen til våre partnere. Med den økte digitaliseringen som vi ser i alle deler av samfunnet, er det viktig med nye innovasjoner innen cybersikkerhet, sier Wanja Bordwich.
Næringsutvikling
– For å lykkes med digitalisering må det bygges sikkerhet inn i alle digitaliseringsløsninger og prosesser. Ellers vil vi få et samfunn som er svært sårbart for cybertrusler, samt at vi vil få lav aksept for å ta i bruk løsninger som er ustabile, har lav kvalitet og gir dårlige brukeropplevelser, sier Sigrun Hansen Bock som leder styringsgruppen i Norwegian Cybersecurity Cluster.
Cybersikkerhetsmarkedet i Norge må utvikles i takt med digitaliseringen, og brukes aktivt for å få tilgang til nok ekspertise og riktig sikkerhetskompetanse, understreker hun.
– Cybersikkerhet må utvikles som næring for å håndtere det digitale trusselbildet, samt sikre at vi kan ta i bruk trygge løsninger og ny teknologi som Norge er avhengig av for å løse de samfunnsmessige utfordringer som vi står ovenfor, sier Sigrun Hansen Bock.
Spesialister
Norwegian Cybersecurity Cluster er i dag det eneste spesialiserte økosystemet innenfor cybersikkerhet i Norge. NTNU, en av næringsklyngens kjernepartnere, står for over halvparten av kunnskapsproduksjonen i Norge. I kombinasjon med Cyberforsvaret er Innlandet anerkjent som et kjerneområde innenfor fagområdet.
Klyngeleder Wanja Bordewich ser frem til å fortsette arbeidet og utviklingen.
– Vi har laget en overordnet plan med fokusområder som vi skal jobbe med. Arbeidet vi må gjøre nå er å operasjonalisere dette slik at klyngesamarbeidet styrker konkurransekraften hos våre partnere. Vi har nærmere 50 partnere og støttespillere som samhandler aktiv i klyngen vår, og ønsker flere velkommen nå som vi skal bli en cybersikkerhetsklynge som dekker hele landet.