Cybersheriffen deler reiseråd i Cyber Cocktail
Gaute Bjørklund Wangen forteller om Diri, arbeidet med å gjøre bedrifter bedre i cybersikkerhet og deler noen reiseråd.
Av Espen Amundrud Solhaug, Norwegian Cybersecurity Cluster
I episode 2 av podkasten Cyber Cocktail har Wanja Bordewich og Espen Amundrud Solhaug med seg forsker, cybersikkerhetsekspert, gründer, teknologileder og «cybersheriff» Gaute Bjørklund Wangen.
Gaute forteller blant annet om bakgrunnen for startup-en Diri AS som holder til i Cyber City i nærhet til NTNUs campus på Gjøvik, sin bakgrunn som forsker og hvordan det er å jobbe med bedrifter som vil bli bedre på cybersikkerhet.
Mange har sikkert merket seg Diris begrep «cybersheriff» som preger både klær og klistremerker.
– Det er en liten gimmick vi har. Det handler om å ha oversikt og kontroll, og vite hva du har og hva det er og at «the bad guys» kan få tak i det. Det er det vi bygger software for, sier Wangen i podcasten.
Opportunisme
Gaute Wangen er en av de ledende ekspertene i Norge innen risikostyring og risikovurdering av informasjonssystemer, og han har en doktorgrad i risikostyring av cybersikkerhet. Han vet dermed mer enn de fleste om det teknologiske kappløpet mellom cybersikkerhetseksperter og kriminelle aktører kan utspille seg.
– Man må forstå at dette er opportunisme. Det er det som er driveren. Angriperne har ei verktøykasse. De velger seg ikke ut mål og designer verktøy for dem. Nei, de velger seg ut mål basert på dem verktøyene de har. Da kjører de en test og ser hvilke bedrifter som er sårbare. De jobber jo også etter kost-nytte, sier eksperten.
Cyber på reise
Gaute Bjørklund Wangen er ofte på farten. Hvilke råd er smart å ha med seg når man er på reise? Er for eksempel hotellets gjestenett trygt nok?
Hør podkasten for å få Wangens betraktninger rundt dette.
– Man skal være litt forsiktig rundt omkring, men man skal ikke ha helt noia og være redd for slike nett, sier han og legger til:
– Du kan for eksempel sette opp en VPN hvis du jobber med sensitive ting.
Gaute Bjørklund Wangen sier det viktigste er å være bevisst det aktuelle trusselbildet og ikke minst hvor sensitive ting man arbeider med på laptopen man har med seg rundt omkring.
– Generelt sett handler det om hvor du er og reiser. Det er jo noen land som er mer utsatt enn andre. Det er enkelte plasser du ikke vil gå fra PC-en din.